vrijdag 2 mei 2014

Het belang van aantrekkelijke studentensteden

Onlangs was ik op bezoek in Kortrijk, een prachtige stad in België, vlakbij Lille (Frankrijk). De stad heeft ongeveer 10.000 studenten op 100.000 inwoners. De schepen (wethouder in België) die ik sprak ziet het belang in van het aantrekken en vasthouden van jongeren en studenten in de stad. Het probleem van een stad als Kortrijk, maar ook van steden als Sittard, Hasselt en Zwolle is dat de jongeren die er opgeleid worden er vaak niet blijven wonen na hun studie. In Kortrijk kunnen de studenten van de Universiteit niet afstuderen en moeten daarvoor uiteindelijk naar Leuven. De kans dat ze daar na hun studie blijven en daar ook werk en een partner etc. vinden is groot. Dat is natuurlijk goed voor de stad qua economie en voorzieningen.

Niet alleen richten op WO-studenten

Daarom is het interessant om juist ook naar het HBO te kijken. De jongeren die in Kortrijk een HBO-opleiding volgen, kunnen daar wel afstuderen. Ik merk dat er rondom jongerenbeleid, studentenhuisvesting, jongerenarbeidsmarktbeleid vaak vooral aandacht is voor studenten van de universiteit en minder voor HBO’ers. Bovendien is er nauwelijks tot geen aandacht voor het MBO en al helemaal niet voor het VMBO. Men moet echter in overweging nemen dat de niet- universitaire studenten misschien wel interessanter zijn voor steden die qua aantrekkelijkheid moeten wedijveren met traditionele universiteitssteden.

In traditionele Universiteitssteden is het spannend

Utrecht en Amsterdam liggen redelijk dicht bij elkaar. Veel studenten uit Utrecht zouden graag in Amsterdam wonen. Het qua voorzieningen rijkere Amsterdam is erg aantrekkelijk. De vanzelfsprekendheid om als student die in Utrecht studeert, ook in Utrecht te wonen, is er niet meer. Zeker niet in bepaalde niches, zoals bijvoorbeeld de creatieve sector, waar de werkgelegenheid in Amsterdam vele malen hoger is. Een studentenstad die (economisch) wil groeien, moet zich realiseren dat het niet vanzelf gaat. Zorg voor een aantrekkelijke studentenstad met een aantrekkelijk pakket aan voorzieningen waar studenten na hun opleiding graag ‘blijven hangen’.

1 opmerking:

  1. HOWEST heeft overigens een soort associatie met UGent. Voor hbo-steden wijs ik ook op de vernieuwende studie Geslaagd in De Stad van Viktor Venhorst http://nicis.platform31.nl/Wat_doen_wij/Onderzoek/Lopende_onderzoeken/Onderwijs_Arbeidsmarkt/Geslaagd_in_de_stad

    BeantwoordenVerwijderen